Cioplitorul în piatră de Camilla Läckberg

Pentru că vacanța de vară s-a sfârșit, am revenit cu o nouă carte oferită de Librăria Online Libris. Nu uitați de nenumăratele cărți în limba engleză pe care le puteți găsi pe site-ul lor! 

Abia așteptam să pun mâna pe volumul ăsta - mai exact al treilea volum din seria Fjällbacka, apărut după Prințesa ghețurilor și Predicatorul. Îmi era dor de Erica și de Patrik, iar până voi citi următorul volum îmi va fi dor și de Maia, fetița lor. Da, așa cum ați aflat dacă ați citit al doilea volum, Erica a născut o fetită! 

Camilla nu ne lasă nici de această dată să respirăm prea mult. Ne trântește câte-o surpriză - dacă o crimă poate fi numită și așa - atunci când ne așteptăm mai puțin. Dar pentru asta e autoare de romane polițiste nu-i așa?

Pescuitul nu va mai avea aceeași semnificație pentru Frans Bengtsson, care într-o zi obișnuită, în timp ce inspecta captura zilei sperând ca un număr cât mai mare de homari să se fi prins în capcanele lui, găsește pe lângă mult doriții pești, cadavrul ușor înghețat al unei fetițe. Ca orice cetățean model - ca să citez  o persoană inteligentă - cere ajutorul poliției. Cazul este preluat de Patrik și colegul lui Martin - care mereu mi s-a părut mai bleg, no reasons.

Crima în sine nu m-a zguduit foarte tare - chiar dacă este un lucru groaznic - dar ideea că Patrik, proaspăt tătic, încă înspăimântat de această nouă „slujbă” va trebui să le spună părinților fetei respective, că aceasta este moartă, mi se pare crud. Surprizele făcute de Camilla nu se opresc aici; privind fetița cu mai multă atenție, Patrik își dă seama că o cunoaște. Că mama sa este Charlotte - noua prietenă a Ericăi, care o ajută pe aceasta din urmă și încearcă să-i ridice moralul.

Pe lângă misterul în sine, întrebări legate de criminalul care ar fi putut să facă o asemenea faptă și greșelile care au dus la această alegere, în paralel decurge viața Ericăi, ca nouă mamă. Autoarea nu apelează la clișee și spune lucrurilor pe nume, riscând să-l deranjeze pe cititor - sau nu. Erica intră într-o depresie postnatală și nu se înțelege foarte bine cu rolul de mamă. Oboseala și stresul își spun cuvântul din ce în ce mai mult, iar pe zi ce trece apropiații ei încep să-și faci griji în legătură cu starea de sănătate a acesteia.

Acum, dacă stau să mă gândesc, ținând cont de comportamentul lui Lilian - mama lui Charlotte - mi-ar fi plăcut ca ea să fie în locul fetiței! N-am văzut mamă mai enervantă și mai nemulțumită ca ea. E genul acela de om pe care-ți vine să-l arunci pe geam! Ideea e că, vecinii au observat asta. Faptul că poliția tot apare la ușa lor datorită unor nemulțumiri ale lui Lilian ar putea fi un motiv pentru crimă? (mai ales că Sara, fetița, era nepoata preferată a bunicii sale)

Probabil vă veți întreba ce legătură au toate acestea cu un cioplitor în piatră. Pare ceva destul de banal, nu-i așa? Ei bine, nu. Gândiți-vă numai la precizia de care are nevoie un cioplitor în munca sa. Poate exact precizia de care are nevoie un criminal pentru a-și ascunde urmele. :)

Postări populare