În puține cuvinte, ce facem cu anxietatea?

Anxietatea, resimțită ca o stare în care grija și frica se îmbrățișează și de țin strâns, apare în viețile tuturor mai devreme sau mai târziu. Atunci când omul percepe o amenințare la adresa supraviețuirii sale, amenințare care poate să fie reală sau nu, în funcție de perspectiva fiecăruia, se dă alarma și organismul încearcă să facă față cum poate mai bine. De cele mai multe ori, comportamentele care apar în astfel de momentele sunt iraționale și rar ajută într-adevăr cu problema care le-a cauzat.

În mod normal, ghidarea celor din jur ar trebui să fie îndreptată spre vizita făcută unui psihoterapeut, persoana cea mai în măsură să ajute individul care se confruntă cu anxietatea. Altfel, în perioade în care acest lucru nu este posibil sau este o variantă de evitat din cauza fricii de a lua contact cu persoane noi, există modalități care pot diminua efectele anxietății, temporar.

Această frică de a contacta virusul nou apărut este normală și este folositoare în măsura în care ne motivează să fim mai atenți atunci când vine vorba de igiena noastră. Cu toate astea, aceeași frică ne ține în situații inconfortabile care nu fac decât să o mențină. 

Ce ar putea să ajute?

  1. Respectarea cerințelor formulate de autorități. Faptul că alegem să respectăm ceea ce suntem îndemnați să facem în această perioadă, de la spălatul mâinilor, la statul acasă, ne poate da o stare de liniște știind că respectăm termenii și condițiile care ne oferă șanse în plus în ceea ce privește scăpatul de virus.
  2. PAUZA!!! Mulți probabil că facem asta: stăm pe Facebook sau ne uităm la TV non-stop, poate mai auzim ceva nou. Sigur, dar până să auzim ceva nou, ni se repetă iar și iar aceleași cifre, aceleași îngrijorări, care mai de care mai dramatice, unele reale, altele false. Până ne dăm seama cu siguranță care-i care, teama e deja instalată și nu așteaptă decât să își dea upgrade. Varianta mai bună ar fi să ne amintim că e important și să luăm pauze de la aceste informații și să ne ocupăm timpul cu altceva - un film, o carte, o conversație pe un subiect diferit etc.
  3. Conștientizarea. Încercați să fiți atenți la ceea ce simțiți. Atunci când vă simțiți copleșiți de griji găsiți o variantă funcțională pentru dumneavoastră prin care să vă descărcați îngrijorările. Fie că vorbim despre scrisul într-un jurnal sau pe un blog, povestitul cu o persoană apropiată, pictură sau alte activități care vă permit să scoateți în exterior stările interioare, modalități există.
  4. Bucură-te de timpul liber. Pentru cei care în această perioadă stau acasă, e momentul să vă amintiți de lucrurile pe care nu aveați când să le duceți la îndeplinire. Cartea aia care stă pe noptieră de o lună? Clipul ăla cu exerciții fizice pe care o să le faceți, dar altă dată? Oboseala pe care o veți trata în vacanță? Gata, e timpul lor. ;)
  5. Vorbește. Stai în casă mai mult decât de obicei. Bine. Ai telefon? După ce îl cureți nițel, sună persoana de care îți e cel mai drag. Spune-i ce mai faci, vorbește despre grijile tale sau despre alte subiecte care-ți ocupă mintea. S-ar putea ca două capete să fie mai bune decât unul și să dai de niște soluții noi apropo de problema X și Y.
  6. Noi, introverții, stăm în casă mult timp și vă asigurăm că mereu se găsește câte ceva de făcut. Mai știi că voiai să organizezi hainele sau să faci curățenie? Asta poate dura și poate să fie și o experiență plăcută - în special dacă dați de ceva pe care-l aveți de mult timp, iar curățenia se transformă în contemplarea obiectelor din jur. 
Acestea ar fi câteva dintre variantele ce pot ajuta în situații dificile. O să revin pe viitor cu un articol dedicat anxietății în care să o disecăm mai bine, dar până atunci, zi frumoasă și mâini curate! :)

Comentarii

Postări populare