„Evoluția bărbatului” de Grayson Perry
„Evoluția bărbatului” pornește de la revolta autorului cu privire la situațiile în care băieților sau bărbaților li se spun celebrele vorbe „nu te smiorcăi”, „fii tare”, „fii bărbat” etc. După ce le-a întâlnit iar și iar, Greyson Perry începe să-și pună întrebări despre masculinitate și cât de adaptată este viziunea asupra acesteia pentru vremurile curente. Așa apare cartea de față.
De cele mai multe ori, masculinitatea, fie ea prezentată într-un lumină bună sau mai puțin bună, este tratată în funcție de consecințele pe care le are asupra femeilor. Ei bine, așa cum ne prezintă și autorul și așa cum ne arată statisticile făcute pe acest subiect, masculinitatea afectează în primul rând și cel mai grav, bărbații. De la faptul că le fură din șansele pe care le au la fericirea autentică și că îi încurajează să se adapteze pentru o lume care nu mai există în prezent, masculinitatea – cel puțin așa cum este ea văzută în general, masculinitatea învechită cum este numită în carte – pare să aibă nevoie de câteva modificări în ceea ce privește comportamentul pe care îl consideră acceptabil din partea bărbaților.
Băieții cresc într-o cultură care le spune că sentimentele lor sunt cumva diferite de cele ale femeilor. Băieții au sentimente mai puține și mai simple decât fetele; băieții sunt mai robuști și nu le pasă atât de mult de lucruri. Dar tocmai această reducție a complexității emoționale masculine e aspectul care trebuie schimbat cel mai urgent.
Autorul ne povestește despre felul în care majoritatea lucrurilor, obiceiurilor și ființelor sunt în schimbare, dar omul modern nu și-a luat încă timpul necesar să examineze masculinitatea și să-i ofere și acesteia câteva retușuri adaptate timpurilor prezente. Așa cum corpurile noastre trec prin diverse transformări, așa cum obiceiurile și comportamentele societății se schimbă cu trecerea anilor și cu modernizarea diferitelor laturi ale culturii căreia aparțin, așa și comportamentele etichetate drept masculine, ar trebui analizate și puse sub semnul întrebării. De ce? Pentru că supraviețuirea în 2020 nu presupune adoptarea acelorași comportamente ca supraviețuirea în anul 1600 sau 1200. Acesta este și un punct de vedere care mie personal mi-a plăcut foarte tare. Să fii pregătit pentru viață în timpurile noastre – în majoritatea societăților civilizate – nu mai înseamnă să fii pregătit de război, să știi cum să-ți procuri hrana singur sau alte comportamente asemănătoare. Cantitatea mai mare de importanță o au comportamentele care te ajută în alte privințe, cum ar fi să-ți alegi un apartament într-o zonă bună, să găsești o grădiniță potrivită pentru copil sau alte abilități asemănătoare necesare supraviețuirii secolului curent.
Comportamentele masculine sunt încă acelea care-i pregătesc pe bărbați pentru situații extreme și îi împiedică să se bucure de alte lucruri printre care pacea și liniștea – absența oricărei situații care ar fi necesitat violență, forță fizică sau competiție.
În cea mai mare parte, „Evoluția bărbatului” oferă informații care-i privește pe bărbați, dar nu uită să menționeze diferite feluri în care masculinitatea învechită conduce la infracționalitate crescută, distorsionarea perspectivei asupra sexului și refugierea în filme porno, frustrare, depresie, sexism, frica de a părăsi standardele societății în ceea ce privește comportamentul genului de care aparții, eșecul în relații – fie ele de prietenie sau iubire -, sinucidere etc. Cu toate că să fii bărbat pare că vine la pachet cu promisiunea unei recompense, cei mai mulți reprezentanți ai sexului masculin realizează destul de rapid că nu aceasta este situația și că acea recompensă promisă este de fapt plină de responsabilități și obligații care aduc mai mult stres, dezamăgire și frustrare decât o situație în care așteptata recompensă ar fi lipsit cu desăvârșire. Acest lucru este motivat de faptul că, așa cum ar trebui să fie de la sine înțeles, oamenii, chiar dacă aparțin aceluiași sex, nu sunt identici, nu au aceeași viziune asupra vieții, aceeași personalitate, aceleași interese etc. Cu alte cuvinte, nu toți se regăsesc în ceea ce înseamnă să fii „masculin”, dar foarte mulți dintre aceștia încearcă totuși să obțină această etichetă, astfel trădându-și propriul sine pentru a simți că aparțin.
Bărbatul blând posedă o anumită tandrețe care e foarte masculină. Un bărbat blând e o persoană puternică, una care are putere să strivească alte ființe din punct de vedere fizic și emoțional, dar care alege dragostea și tandrețea. (...) Bărbații buni sunt ca niște stânci, învestiți cu calități introvertite care nu sunt apreciate îndeajuns. Aceste calități sunt neglijate adesea din cauza masculinității melodramatice și caricaturale.
Un alt punct foarte interesant atins de Grayson Perry este legat de infracționalitate. Pentru că „masculin” înseamnă, printre altele, să oferi, să susții financiar, să ai succes și să fii respectat, aceste cerințe îi pot conduce pe tinerii băieți pe drumul infracționalității. Fiind presați de așteptările de gen, ei recurg la adoptarea unor comportamente ilegale pentru a-și duce la îndeplinire rolul, lucru pe care nu l-ar fi reușit pe cale legală. În același timp, situațiile în care tinerii sunt lipsiți de oportunitățile societății moderne (la care pot ajunge prin educație, talent, abilități sociale, dragoste etc.), aceștia recurg la o sursă preistorică (sau nu) de mândrie și statut: teritoriul. Acest comportament fiind motivat de dorința de a apăra ceva, de a fi erou, de a avea putere.
Drept vorbind, într-o lume în care bărbații sunt apreciați pentru că sunt „mafioți” - pentru cunoscători - cartea aceasta este un must read. Hai să urmăm sfatul autorului și să nu-i mai considerăm pe bărbați fragili, inflexibili și incapabili de schimbare. Să încurajăm tolerarea diferențelor și să renunțăm la a-i mai chinui pe bărbații care nu respectă standardele clasice ale masculinității. Așa cum încheie și autorul, reprezentanții sexului masculin au dreptul să fie vulnerabili, slabi, neștiutori, nesiguri, flexibili, intuitivi și mai presus de toate, au dreptul de a nu se rușina de niciuna dintre aceste calități.
Comentarii
Trimiteți un comentariu