From Russia with Love

Recenzie sponsorizată de librăria online, Libris. Pentru o excursie printr-o gamă variată de cărți, alături de ultimele noutăți și oferte atrăgătoare, intrați pe site-ul lor unde veți găsi și mii de cărți în limba engleză.

Antologia de față își propune să răspundă la întrebarea: oare rușii iubesc altfel? Așa cum ni se spune în prefață, la ruși dragostea e irațională prin definiție, sensibilă, înseamnă insolație, delir, febră și are întotdeauna legătură cu revelarea divinului. Opere precum Anna Karenina, Furtuna, Idiotul, Învierea și Bărbații scot în evidență faptul că în literatura rusă victimele amorului se dovedesc a fi în majoritatea cazurilor, femeile. Cu toate astea nici bărbații ruși nu scapă de consecințele unei iubiri în stil rusesc: O iubea cu o dragoste atât de pură și nepământeană, îi era atât de mult teamă că o simplă atingere i-ar putea spulbera sentimentele (...).

Cele 18 povestiri așează dragostea pe fundalul războiului, politicii, sărăciei, confuziei, disperării, etc. - cu toate acestea iubirea nu are bariere de nici un fel, ea rezistă morții, trădării, minciunii și se face imposibil de explicat.

„Dragostea este un sentiment minunat. Când un om este îndrăgostit, sentimentul acesta îl cuprinde în întregime, fără rest. În mod sigur, e în stare să-și trădeze patria, tatăl, bătrâna mamă; poate să fure, să înjunghie, să incendieze și nici să nu-și dea seama de faptele sale.”

Citatul este luat din povestioara lui Dmitri Gorcev, „Despre îndrăgostiți”. Dintre toate, aceasta este preferata mea datorită simplității cu care sunt povestite etapele prin care trec îndrăgostiții. Rece și categoric, Dmitri Gorcev încheie cu un „La revedere!” adresat celor care nu cunosc dragostea și care în perspectiva lui sunt creaturi primitive și mărginite, nu ca în cazul îndrăgostiților, creaturi simpatice și folositoare.

From Russia with Love surprinde dragostea în toată intensitatea ei, încercând să o murdărească prin adăugarea unor obstacole construite de societate. Nu reușește! Iubirea rușilor este irevocabilă,  complexă și dramatică; totuși, dacă ea se deosebește de cea a germanilor sau chinezilor asta decide fiecare cititor în parte.

Comentarii

  1. nu stiu de ce m-am ferit de scriitori rusi, desi erau ca materie principala prin scoli.
    recunosc ca pentru mine au fost foarte greoi si de neinteles.
    insa acum la maturitate poate as citi si chiar ma incita lectura profunda. vad altfel lucrurile in viata.
    in adolescenta pe langa programa scolara eram foarte atrasa de literatura franceza :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare