„Ghici ce-i în cutie” de M. J. Arlidge
...nu avea să se împace niciodată cu ideea că mentorul ei, stânca ei, fusese doar un om de paie, de fapt.
Încă o carte de pus pe lista celor pe care am tot amânat să le citesc din motive inexistente. E drept că în ultimul timp am trăit cu impresia că trebuie să aștept toamna și atmosfera pe care aceasta o aduce pentru a mă putea bucura complet de un roman polițist, dar M. J. Arlidge mi-a demonstrat că „Ghici ce-i în cutie” se poate citi și într-o zi de vară și că are capacitatea să-ți aduce atmosfera aceea spooky indiferent de starea vremii sau locul în care te afli.
Cu greu îmi vine să cred, dar am citit primul volum al seriei, „Ghici cine moare primul”, în 2015 - lucru care mă uimește pentru că în mintea mea trecuse maxim un an de atunci. Cu toate astea, aveam impresia că ar fi nevoie să-l recitesc ca să fiu din nou la curent cu tot ce s-a întâmplat și să înțeleg exact ce urmează și de ce. Pe scurt, nu a fost nevoie - și nu știu dacă asta e pentru că am găsit toate informațiile importante reamintite în al doilea volum sau pentru că odată începută lectura nu am mai avut cum să las cartea ca să citesc altceva. Ținând cont că „Ghici ce-i în cutie” are 120 de capitole dintre care majoritatea sunt micuțe (3-4 pagini), treaba cu „încă un capitol și gata” nu funcționează deloc. De ce să „gata” când următorul capitol are doar 3 pagini pe care pot să le citesc?! Și așa am ajuns la finalul cărții mai rapid decât mi-aș fi dorit.
Uitându-se în jur, vedea niște femei pasive și inerte, cărora le lipsea încrederea sau curajul de a face ceva pentru sine. Dacă nu cumva vreuna dintre ele era o actriță formidabilă, nu se afla aici nimeni care să aibă îndrăzneala, determinarea și tupeul de a declanșa acest șir de crime oribile.
Criminalul cu care are de-a face inspectoarea Helen Grace, de această dată, pare să fie un Jack Spintecătorul puțin diferit. Toate victimele acestuia sunt bărbați însurați, iar pe lângă această caracteristică pe care o au în comun, toți pot fi acuzați și de trăirea unei vieți duble. După ce victima este ucisă și torturată, criminalul își continuă dovedirea cruzimii și printr-un cadou oferit familiei bărbatului tocmai omorât. Cadoul, așa cum probabil ați ghicit, vine într-o cutie de carton cu fața superioară împodobită cu o etichetă pe care se află numele și adresa celor la care trebuie să ajungă, iar în interior o inimă proaspăt scoasă din piept.
Pe lângă crime și rezolvarea lor, cititorul mai primește informații și din viața personală a lui Helen, în special informații legate de consecințele alegerilor pe care le-a făcut în primul volum al seriei. Stresată de capacitatea ucigașului de a lovi după bunul plac, fără să lase vreo urmă, dar și a capacității acestuia de a nu simți nici măcar un strop de compasiune pentru victime, Helen îmbină complicatele piste pe care trebuie să le urmeze cu și mai complicatele adevăruri despre sine pe care trebuie să le înfrunte.
Personal, mi-a plăcut mult felul în care a fost construit criminalul întâlnit în această carte. Aparent prostuț și neglijent, acesta se dovedește a fi foarte bine ascuns după o mască. Ulterior descoperirii mai multor indicii, poliția trebuie să recunoască faptul că se află în fața unui criminal educat și sofisticat, posesor al unui vocabular bogat, specialist în computere și manipulare a rețelelor de socializare și cu o minte extraordinar de ordonată, capabilă să planifice și să execute crime cu riscuri minime pentru propria persoană.
Dacă hulea, o obliga să mănânce excremente. Dacă fura, îi umplea gura cu monede și o silea să le înghită. Când umbla cu băieți... o lovea între picioare, să fie sigur că nu mai face niciodată așa ceva...
„Ghici ce-i în cutie” este un roman polițist plin de scene șocante prin cruzimea pe care o descriu, dar incredibil de captivant și imposibil de lăsat din mâini odată începută lectura - eu știu. Profunzimea cu care autoarea țese întâmplările transformă acest roman într-unul complex și umplut cu elemente ce sporesc din ce în ce mai mult curiozitatea cititorului.
Lectură plăcută!
Comentarii
Trimiteți un comentariu