„Fetița care a salvat Crăciunul” de Matt Haig

Nu Moș Crăciun, Blitzen sau vreunul dintre ceilalți reni fac magia posibilă în noaptea de Ajun. Ci orice copil care vrea și își dorește ca ea să se petreacă. Dacă nimeni nu și-ar mai dori-o, n-ar mai fi nicio magie. Și pentru că noi știm că Moș Crăciun vine în fiecare an, acum știm că magia - cel puțin, un anumit fel de magie - este reală.

Poate nu mai e nevoie, dar țin să menționez încă o dată că Matt Haig este unul dintre scriitorii mei preferați și că recomand cărțile lui cu cel mai mare drag! Acestea fiind spuse scrise, nu e de mirare că „Fetița care a salvat Crăciunul” a fost cartea care mi-a adus cea mai mare bucurie luna aceasta! Anul trecut, tot în decembrie, terminam „Un băiat numit Crăciun” și țin minte că am fost la fel de încântată atât de poveste, cât și de aspectul cărții. Ambele volume sunt ilustrate de Chris Mould, a cărui muncă face poveștile cu atât mai simpatice! 

La fel ca volumul precedent, „Fetița care a salvat Crăciunul” este o lectură ușoară, plăcută, care nu face decât să-ți încălzească sufletul. Fie că e vorba de scene vesele sau mai triste, magia care însoțește această carte, nu-i părăsește paginile. Ne întâlnim cu personaje deja cunoscute, cum sunt Nikolas, Moș Vodol, Noosh, Moș Topo etc., dar și cu personaje noi, la fel de ușor de îndrăgit. Cel mai important personaj nou - poate chiar cel mai important personaj oricum - pe care urmează să-l cunoaștem este Amelia. Probabil vă gândiți că Moș Crăciun ar trebui să fie mai important, dar Matt Haig ne explică de ce lucrurile nu stau chiar așa. Vedeți voi, odată, când Moș Crăciun se pregătea să bucure copiii cu cadourile sale, a observat că nu era destulă magie în aer. Motivul pentru acest lucru era speranța scăzută a copiilor în magie, iar marea problemă era faptul că un copil nici nu avea cum să spere în magie din moment ce nu o cunoscuse niciodată. Totuși, Crăciunul a fost salvat datorită unui singur copil, mai exact a unei fetițe care credea cu toată ființa ei în magie și care spera din tot sufletul la un miracol. Această fetiță a crezut în Moș Crăciun mai înainte de oricine altcineva, ajutându-l pe Moș Crăciun să-și îndeplinească țelul. 

De n-ar fi fost acel unic copil, fetița de opt ani pe nume Amelia Wishart, care spera atât de mult ca magia să fie adevărată, Crăciunul n-ar fi avut loc niciodată. Da, desigur, a fost nevoie de elfi, de reni, de atelierele harnice și de toate celelalte, dar ea a fost singura care-l salvase.

Un an mai târziu, rolurile de inversează și Amelia are nevoie urgentă de un miracol pe care doar Moș Crăciun l-ar putea îndeplini. Din nefericire, mama Ameliei este foarte bolnavă și singurul lucru care o mai poate salva este magia Crăciunului, așa că Amelia îi scrie Moșului o scrisoare în care îi povestește situația și îl roagă să facă tot posibilul să o ajute. Ceea ce tânăra nu știe, este că în acel Crăciun, Elfhelmul o să fie devastat de troli, iar livrarea cadourilor va fi im***bilă - știți voi cuvântul ăla urât care nu trebuie rostit!



Din acest moment începe marea aventură care ne va purta atât prin Elfhelm, cât și prin Londra. Urmează să aflăm de ce azilul săracilor este cel mai oribil loc cu putință, cum pot spiridușii să manipuleze un trol, că zahărul este un ingredient magic și poate informația care mi-a plăcut cel mai tare, cine este Doamna Crăciun și cum ajunge ea în povestea noastră. Toate acestea le vom afla în compania celei mai negre pisici - cu excepția punctului alb din vârful cozii - Căpitanul Funingine. Eu zic să vă pregătiți de o poveste magică ce vă va oferi multe zâmbete și chiar râsete cu poftă, dar care e posibil să vă smulgă și o lacrimă dacă îi dați voie.

Lectură plăcută! :)

Comentarii

Postări populare