Când ești vrăjitoare... de Carolyn MacCullough

Fiica ta va fi una dintre cele mai puternice vrăjitoare pe care le-am avut vreodată în familia noastră. Va fi ca un far călăuzitor pentru noi toți.

Nu-mi amintesc ultima carte fantasy citită care să nu-mi permită să-i dau drumul - indiferent dacă am parțial mâine sau nu. Am încercat povestea cu „încă un capitol și apoi gata, citesc cursurile măcar o dată” dar nu a dat roade. Niciodată nu dă! Acum, nu știu dacă este cartea fenomenală sau eram eu prea însetată și de-asta sunt pur și simplu îndrăgostită de ea. Problema e că nu mă așteptam să îmi placă atât de mult și să îmi ridice pofta de citit în așa măsură, de unde rezultă că nu eram pregătită cu al doilea volum. Deja de pe la jumătatea cărții, cu un ochi în carte și unul în ecranul telefonului, l-am comandat pentru că era clară dorința de a mai rămâne alături de personaje, iar jumătatea de carte rămasă nu ajungea. În momentul de față regret că nu e o trilogie măcar... ce fac eu cu viața mea după ce vine al doilea volum și îl termin? Ce?!

Ca un alt detaliu pe care simt nevoia să-l strecor pe-aici, sunt îndrăgostită și de copertă (ca să nu mai zic de coperta celui de-al doilea volum)! Că tot a venit vorba, nu vă luați după ce spune tanti Cassandra Clare, povestea de dragoste din această carte e cam 5% din tot ce se întâmplă. Partea cu „roman urban fantasy extraordinar” o susțin și eu! Dacă stau să iau în calcul toate elementele care mi-au plăcut, separat nu par cine știe ce, dar împreună au puterea de a prinde cititorul încă din primele pagini (în special dacă sunteți și pasionați de poveștile cu vrăjitoare).

Totul începe cu nașterea lui Tamsin Green. La acest eveniment, bunica ei susține că va fi una dintre cele mai puternice vrăjitoare și ca un far călăuzitor pentru toți ceilalți. Însă, la împlinirea vârstei de opt ani, vârstă până la care toți copiii își manifestă propriul Talent, Tamsin a noastră nu dă niciun semn că ar avea vreo putere magică, niciun strop, nici jumătate de strop, nici măcar un sfert dintr-o jumătate de jumătate de strop.

După ce suntem convinși că și cea mai bătrână și mai înțeleaptă dintre vrăjitoare se poate înșela, autoarea lasă timpul să treacă (nouă ani mai exact) și ne trimite să facem cunoștință cu Tamsin după ce tânăra pare că s-a acomodat cu viața de ființă obișnuită. Prima întâlnire are loc în librăria bunicii ei (așa știi când o carte urmează să fie bună...), unde, în timp ce sortează niște cărți, un străin intră și aruncă o privirea printre rafturi. După ce se decide și cumpără o carte de istorie, străinul dezvăluie adevăratul motiv pentru care se află acolo. Numele lui este Alistair Callum, este profesor la NYU, știe că atât Tamsin cât și familia ei se ocupă de vrăji și are nevoie de un favor. Conform spuselor sale, cu mult timp în urmă, la un joc de cărți, unul din membrii familiei lui, a pierdut un obiect foarte valoros din punct de vedere sentimental - un ceas. Pe parcursul discuției, Alistair menționează că a fost trimis la familia Green și mai exact la Rowena Green - sora lui Tamsin. Evident, el nu știe care-i care, așa că o confundă pe Tamsin cu sora ei, iar ea nu-l contrazice. Motivul pentru care acceptă minciuna este dorința puternică de a demonstra că și ea se poate descurca, chiar și în lipsa magiei. Rowena este sora mai drăguță, mai deșteaptă, mai iubită - mai bună la toate. Ținând cont și de faptul că Tamsin este considerată o ciudată printre cunoscuți, puteți înțelege de ce consecințele unei astfel de minciuni par nesemnificative în comparație cu laudele primite dacă totul iese ca la carte.

Cu ajutorul unui vechi prieten din copilărie, Gabriel, Tamsin reușește să călătorească în timp (căci ăsta este Talentul lui Gabriel) și să recupereze ceasul. După câteva complicații și avertismente, Tamsin ia ceasul în timpul ei, plănuind să-l ducă profesorului cât de curând. Între timp, planurile îi sunt modificate de Rowena care de pregătește să-i facă o vizită și să o fure pentru o rundă de cumpărături, urmată de o cafea ca între surori. Conversația celor două este întreruptă atunci când li se alătură chiar profesorul Alistair, moment în care devine evident cine este Rowena și cine este Tamsin. După ce face cunoștință cu Rowena și își primește ceasul, lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Fiind obligată de context, Tamsin îi povestește într-un final întâmplarea mamei sale, aflând în acest fel că profesorul Alistair este un membru al familiei Knight, iar pe vremuri între cele două familii se ducea un război neîntrerupt. Dorind să-i împiedice pe cei din familia Knight să își folosească magia pentru a face rău, familia Green a reușit să le fure puterea și să o transforme într-un obiect. Odată ce acesta este găsit, o parte din puterea lui este eliberată, iar restul se transformă în alt obiect, încredințat altui Păstrător care să-l aibă în grijă.

Și de aici suspansul începe să fie tare greu de suportat! De la răpirea Rowenei, la alte călătorii în timp, cititorul are parte de numeroase aventuri până la finalul cărții. Multe secrete de familie vor ieși la suprafață, ajutând-o pe Tamsin să afle cine e și să-și accepte rolul. Cartea lui Carolyn MacCullough te farmecă pur și simplu! Cu fiecare capitol citit și piesă de puzzle pusă la locul ei, cititorul este mai atras de această lume magică, refuzând să se întoarcă în realitate până nu întoarce ultima pagină (apoi se apucă de al doilea volum, dar asta e altă poveste). Recomand! Recomand! Recomand!

Postări populare