Avertisment de Renée Knight

Recenzie sponsorizată de librăria online, Libris. Pentru o excursie printr-o gamă variată de cărți, alături de ultimele noutăți și oferte atrăgătoare, intrați pe site-ul lor unde veți găsi și mii de cărți în limba engleză.


Un necunoscut a pus cartea pe noptieră. Cu grijă. Nu a deranjat niciun obiect de la locul lui. Pe partea ei de pat. Știuse pe ce parte a patului doarme. A aranjat totul așa încât să pară că ea însăși pusese cartea acolo. Gândurile i se îngrămădesc unele peste altele și se strivesc între ele până când devin chinuitoare și dureroase. Vinul și neliniștea sunt o combinație periculoasă. Ar trebui să învețe deja că nu e bine să amestece otrăvurile. Își ia în mâini capul care o doare. În ultimele zile o doare constant. Închide ochii și vede soarele alb și arzător de pe copertă. Cum naiba a ajuns cartea asta în casa ei?

CE-AI FACE DACĂ AI DESCOPERI CĂ ÎN CARTEA PE CARE O CITEȘTI E VORBA DESPRE TINE?

În cele mai multe cazuri, o carte a cărei poveste include o altă carte, este o alege foarte bună, iar Renée Knight s-a asigurat că romanul ei nu va fi o excepție de la regulă!

Pe tot parcursul lecturii am avut parte de nenumărate răsturnări de situație, construite inteligent, menite să se joace bine cu emoțiile cititorului. Am fost pierdută într-un thriller psihologic captivant, cum n-am mai citit de mult timp! Faptul că destinul personajelor pare mereu să atârne de un fir de ață, iar autoarea nu dă niciun indiciu asupra deciziei ce urmează s-o ia - le va distruge viața sau nu?! - te chinuie pur și simplu!

În „Avertisment” nimic nu este ceea ce pare - dar de asta îți dai seama doar la final. Tocmai din acest motiv nu ai nici cea mai vagă idee de parte cui să fii și spre ce personaje să-ți îndrepți antipatia. Poți trece de la milă la o atitudine dușmănoasă extrem de repede. Comportamentul personajelor este unul realist, neîndulcit. În același stil este construit și finalul, fără clișee siropoase de happy-end, chiar dacă asupra problemei principale se aruncă îndeajuns de multă lumină. Ăsta e un alt aspect important care mi-a plăcut enorm - suspansul nu face act de prezență doar la începutul cărții după care îl mai reîntâlnim la final. Nici gând! Intriga este asamblată din secrete, obsesie și răzbunare, iar cu fiecare pagină citită mai primești câte o piesă în plus pentru a forma imaginea finală, care de multe ori îți iese pe dos. Faptul că autoarea reușește să mențină suspansul neîntrerupt și să te țină captiv între paginile romanului, mi se pare cea mai solidă dovadă a talentului său! Faptul că face asta fără scene violente și detalii macabre - specifice multor romane din același gen - mi se pare și mai de apreciat!

Acțiunea se desfășoară pe două planuri: în primul plan o aveam pe Catherine alături de familia ei, iar în cel de-al doilea, pe Stephen Brigstocke, un soț ce și-a pierdut soția, un tată ce și-a pierdut copilul,  acoperit de singurătate și regrete. La o primă vedere, ei doi nu pară să aibă prea multe în comun dar odată ce detaliile încep să se lege, fiecare devine coșmarul celuilalt. Amândoi urmăriți de trecut, amândoi incapabili să-l accepte...

Halucinant și tulburător, romanul lui Renée Knight te prinde în mrejele sale de la prima pagină. - Kirkus Review

„Avertisment” dozează suspansul psihologic uimitor de bine: exact așa arată thriller-ul perfect. - Lee Child

Postări populare