Eseuri de îndrăgostit de Alain de Botton

Recenzie sponsorizată de cunoscuta librărie online, LibrisPentru o excursie printr-o gamă variantă de cărți, alături de ultimele noutăți și oferte atrăgătoare, intrați pe site-ul lor unde veți găsi și mii se cărți în limba engleză!

„...în esență, nu suntem pe de-a-ntregul vii până când nu suntem iubiți.”

Eseuri de îndrăgostit” este în primul rând o poveste de iubire ce nu se încadrează în așteptările oferite de titlu. Surpriza imensă vine din partea lipsei romantismului și a dulcegăriilor cu care sunt decorate majoritatea relațiilor descrise chiar de unul dintre îndrăgostiți. Iubirea, îmbrăcată în mister și abstract, este dezbrăcată de explicațiile concrete ale autorului, ce încearcă să înțeleagă factorii care au condus la întâlnirea dintre el și Chloe, fata cu ochii mari, de un verde acvatic ce refuzau să privească într-ai lui. 

Alain de Botton împarte relația dintre un bărbat și o femeie în 24 de capitole fiecare reprezentând o etapă necesară descifrării sentimentelor. Chiar dacă lipsa impactului dramatic se va face simțită de către iubitorii poveștilor romantice reprezentative, chiar și cei mai sceptici vor putea fi momiți de felul aparte în care se completează reciproc filozofia cu realitatea. Prima etapă, fatalismul romantic va duce pagină cu pagină la învățămintele iubirii, capitolul final care parcă se eliberează din calculele matematice și revine la o viziune mai optimistă, ușor zeflemitoare a experienței îndrăgostitului. 

Lectura se desfășoară iute odată ce te obișnuiești cu stilul autorului; și chiar înconjurată de cifre și invocări ale marilor filozofi povestea centrală reușește să te ducă de la extaz la agonie foarte ușor. Ești martorul nașterii unei atracții ce se transformă într-o dragoste recunoscută, grație dorinței destinului. Care au fost șansele ce cei doi să se întâlnească? - este întrebarea a cărui răspuns nu este niciodată suficient de amplu și de bine explicat. Faptul că „Eseuri de îndrăgostit” conturează atât frumusețea și inocența naivă a unei povești de iubire, dar și neplăcerile alături de ironicele jocuri ale sorții, modifică așteptările impresionând prin surprinderea inefabilului și expunerea lui lumii întregi.

N-aș putea recomanda această carte unei anumite categorii de oameni. Singura cerință pentru a înțelege conținutul „eseului” este să fi fost îndrăgostit - și nu degeaba nu folosesc timpul prezent. Chiar dacă vor exista contraziceri între cititor și primul roman al lui Alain de Botton, cred sincer că multe dintre mărturisirile naratorului-personaj vor trece de suspiciuni și critici, împăcând atât tabăra romanticilor incurabili cât și pe adepții realismului. 

„O carte inteligentă, amuzantă, sofisticată, concisă și plină de observații juste.”
Spectator

Postări populare