„Dacă ești așa deștept, de ce nu ești fericit?” de Raj Raghunathan



Încă de la titlul pe care l-a oferit primelor cuvinte adresate, Raj Raghunathan își face cunoscute intențiile: găsirea elementelor care pot duce la o viață mai fericită și mai împlinită. Autorul își mărturisește nerăbdare de a-și însoți cititorii în călătoria lor spre fericire, sperând ca drumul spre aceasta, dar și spre cunoașterea de sine, să fie mai ușor de parcurs datorită informațiilor pe care ni le transmite prin intermediul cărții sale.

„Când nu poți avea încredere în ceilalți, nu te poți relaxa, și când nu te poți relaxa, nu poți fi fericit.”

Conținutul introducerii ne explică felul în care este structurată cartea, aceasta conținând pe lângă paragrafele cu informații interesante ce pot fi încadrate la categoria de „teorie” și multe studii de caz prin prisma cărora cititorul poate înțelege mai bine informațiile primite, exerciții practice care să demonstreze aplicabilitatea descoperirilor în viața de zi cu zi, dar și numeroase chestionare ce au ca scop pavarea drumului pe care l-am menționat anterior, anume drumul spre cunoașterea de sine (scala satisfacției în viață, scala singurătății, scala stilurilor de atașament, scala dorinței de control etc.).

„Mai precis, arată descoperirile, cu cât acorzi mai puțină atenție faptului de a fi mai bun sau nu decât ceilalți, cu atât ești mai susceptibil de a fi mai fericit; sau invers, cu cât te compari mai mult cu ceilalți, cu atât vei fi mai nefericit.”

Un lucru pe care eu l-am apreciat foarte mult în stilul autorului de a-și prezenta cartea și de a-i formula conținutul a fost lipsa generalizărilor și a soluțiilor minune. Pe lângă informațiile clare și interesante, prezentate în termeni cât mai ușor de înțeles pentru publicul larg, vocea autorului este încărcarcată de sinceritate și umanitate. Expunând atât situații din propria viață, cât și situații din viețile celor apropiați lui, Raj Raghunathan încearcă să descopere ce îi împiedică pe oameni să fie fericiți. În acest sens, printre primele întâmplări povestite se află aceea în care oamenii, rugați fiind să scrie o listă cu cele trei dorințe pe care le-ar adresa peștișorului auriu, în majoritate, uită să menționeze fericirea. Acest fapt este cauzat de modul în care oamenii percep fericirea ca pe ceva abastract, iar numirea ei, în lipsa cunoașterii de sine, reprezintă ceva ce aduce multă confuzie și teamă referitoare la îndeplinirea dorinței de a fi fericit.

Continuând aceeași idee, fericirea din viața noastră pare să fie mai mult prezentată ca o consecință a îndeplinirii dorințelor clasice: bani, succes, sănătate etc. – aici intervine autorul, iar prin intermediul cercetărilor de specialitate demontează câteva mituri legate de fericire. De exemplu, posibilitățile financiare nu sunt în corelație cu nivelul de fericire pe care îl simte un individ, astfel fericirea există și în viața celor săraci, poate chiar în cantități mai ridicate.

„(...) elanul psihologic care provine din câștiguri mai mari dispare repede și avem nevoie de o nouă mărire pentru a experimenta același elan psihologic.”

Raj Raghunathan încurajează cu fiecare ocazie parcurgerea drumului spre cunoașterea de sine, astfel ajungându-se la înțelegerea conceptului de fericire și la ce presupune aceasta pentru fiecare dintre noi. Desființând efectul de turmă, cartea de față scoate în evidență importanța personalizării dorințelor pe care le avem și a vieții pe care alegem să o construim. De la felul în care depreciem fericirea, vânăm superioritatea, ne dorim să avem cât mai mult control asupra a tot ce se întâmplă în jurul nostru, alegem să nu avem încredere în ceilalți din oficiu sau ne ignoram partea emoțională bazându-ne doar pe rațiune, toate acestea sunt prezentate în contexte diferite, primindu-și locul printre cele șapte păcate comise împotriva fericirii.

Clar este că toți oamenii își doresc o viață fericită, dar atunci când sunt analizate deciziile pe care le adoptă în acest scop, rezultatul pare să de îndepărteze din ce în ce mai mult de la cel dorit inițial. Pe lângă deciziile care trădează prioritizarea altor factori și amânarea fericirii, se pare că aceasta din urmă este înconjurată și de câteva credințe negative legate de apariția ei în viețile noastre – printre acestea ar fi ideea conform căreia atunci când ești fericit ești și leneș sau atunci când ești fericit nu mai vrei să muncești pentru că nu îți mai găsești motivația sau te transformi într-un om egoist. Aceste trei credințe iraționale s-au dovedit a fi cât de poate de neadevărate, realitatea demonstrând că oamenii fericiți își duc la îndeplinire sarcinile cu mai mult spor și succes, crescându-le astfel productivitatea, în același timp dovedindu-se că aceștia sunt mai înclinați spre voluntariat și mai dornici în realizarea donațiilor.

„Ca să devină adulți sănătoși, copiii au nevoie de iubire și educație în aceeași măsură în care au nevoie de mâncare și nutrienți.”

Dacă ești așa deștept, de ce nu ești fericit?” este o carte ce prezintă și disecă șapte păcate ale oamenilor nefericiți și șapte obiceiuri ale oamenilor care au reușit să își găsească fericirea și satisfacția în viață. Capitolele sunt aranjate în așa fel încât fiecare păcat este urmat de un obicei, contrastul dintre acestea fiind cu atât mai evident, cu toate că trecerile de la un capitol la altul se fac foarte lin. 

Ce este interesant în mod special sau ce a fost interesant pentru mine, e faptul că după ce am terminat de citit cartea, cu toate informațiile proaspete în minte, am realizat că sunt lucruri pe care noi, oamenii, le știm deja. Fiecare dintre noi cunoaște ce e important și ce conduce spre fericire și cu toate acestea, continuăm să alergăm după factori ce ne-au fost prezentați ca fiind mai importanți, ca fiind ce trebuie făcut ca să fie bine, să nu fie rău. :) 

Acesta ar fi un mare punct important în ceea ce privește motivul pentru care eu consider că această carte trebuie citită: îți reamintește ce pași trebuie urmați pentru a fi fericit, iar odată redescoperiți, observi că pașii ți-au aparținut în tot acest timp.



Comentarii

Postări populare