„Curaj cât trebuie” de Cheryl Strayed


Știi ce se întâmplă când îți dai seama că vei reuși nu în ciuda pierderilor și a suferințelor, ci mulțumită lor, că nu ai fi ales lucrurile care ți s-au întâmplat în viață, dar că ești recunoscător pentru ele, că vei ține pentru totdeauna în mâini vasele goale, dar că ai capacitatea de a le umple? Te vindeci.


Pornind la drum amintindu-și de un citat pe care l-a auzit în copilărie, citat care i-a fost ancoră și busolă încă de atunci, Cheryl Strayed povestește în primele pagini ale cărții despre dorința ei de a oferi cititorilor săi o experiență asemănătoare.

În jurul vârstei de 12 ani, odată ajunsă la un paragraf dintr-o carte ce-a făcut-o să se oprească din citit pentru a-și regăsi suflul și a gândi ce tocmai a citit, autoarea și-a dat seama de puterea pe care o au cuvintele și de felul în care un citat uneori banal, citit la momentul potrivit, îți poate schimba starea sau chiar întreaga viață. Cu toate că nu îți spun neapărat ce să faci, citatele te pot ajuta să-ți găsești încrederea în tine și să realizezi că ești în stare să faci orice îți dorești. Așa a început Cheryl Strayed să colecționeze citate.

Scrise în jurnale, pe pereți, pe dosul plicurilor, pe șervețele sau pe nisip, citate comice, profunde, simple, complexe sau triste, toate au avut ca scop îmbrățișarea celui ce le citește, ghidarea sau îmbărbătarea acestuia, uneori revenindu-le chiar sarcina mai puțin plăcută de a da un șut în fund celui în cauza, pentru a-l ajuta să facă un pas înainte. Oricare ar fi situația, autoarea consideră citatele ca fiind o formă de afecțiune și un ajutor meritat în resetarea și limpezirea gândurilor.

Curaj cât trebuie” este un manual de instrucțiuni pentru suflet care vrea să îndeplinească tot ce este scris mai sus. Pe lângă primele câteva pagini care ne vorbesc despre motivele apariției acestei cărți și despre scopul ei, restul conținutului prezintă citate de toate felurile, pentru toate sufletele, stările, vârstele etc. Fiecare pagină își încurajează cititorul să accepte, să ierte, să iubească, să aibă curaj, să fie bun, recunoscător și cinstit, generos și îndrăzneț.


Recomand această carte tuturor celor care sunt în căutarea unor adevăruri universale care să îi liniștească și să îi îndrume. Dacă vreodată ați dat de un citat pe care odată ce l-ați citit ați realizat că este format din cuvinte pe care le-ați avut întotdeauna pe vârful limbii, dar cărora nu le-ați dat glas, sunt convinsă că o să întâlniți această stare și citind „Curaj cât trebuie”.

Lectură plăcută!

Comentarii

Postări populare