Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini

Recenzie sponsorizată de librăria online, Libris. Pentru o excursie printr-o gamă variată de cărți, alături de ultimele noutăți și oferte atrăgătoare, intrați pe site-ul lor unde veți găsi și mii se cărți în limba engleză.
Cartea acestei luni o puteți găsi în caregoria Beletristică.

Zilele trecute, am însoțit-o pe Farzana jan la bazar să cumpere niște cartofi și naan. L-a întrebat pe vânzător cât costă cartofii, dar el n-a auzit-o, cred că era tare de o ureche. Așa că ea a întrebat mai tare și, din senin, un tânăr taliban s-a repezit și a lovit-o cu un băț peste picioare. A lovit-o atât de tare încât a căzut jos. Țipa la ea și o blestema, spunând că Ministerul Viciului și al Virtuții nu le permite femeilor să vorbească tare. 


De foarte mult timp vreau să citesc „Splendida cetate a celor o mie de sori”. Când într-un final mi-am amintit de ea exact la momentul potrivit - aflându-mă într-o librărie - informațiile găsite pe copertă m-au întors din drum. Așa am aflat că prima carte scrisă de Khaled Hosseini este „Vânătorii de zmeie” și cum pot declara că sufăr de OCD atunci când vine vorba de cărți, n-am mai stat să negociez cu vocile interioare și am ales ca aceasta să fie cartea lunii mai.

Deși îmi face misiunea cu mult mai dificilă, pot spune că este o carte în cazul căreia cuvintele murdăresc. Orice aș scrie și oricum aș scrie, nu voi reuși să redau trăirile pe care „Vânătorii de zmeie” le oferă cititorilor săi. O carte despre prietenie și sacrificiu, o carte incredibil de frumos scrisă! În același timp, o carte care te va mânia prin nedreptățile descrise.

De-a lungul lecturii, facem cunoștință cu Amir și Hassan, doi prieteni care fac parte din niveluri diferite ale societății. Hassan, alături de tatăl său, sunt servitorii familiei lui Amir, iar în ciuda rolului lor, aceștia sunt tratați ca niște dragi prieteni. Chiar acest fapt duce la neînțelegeri. Amir, ca mai toți copiii, își dorește ca atenția tatălui său să fie îndreptată numai către el, iar atunci când observă că este tratat în același fel ca Hassan, ba chiar mai mult, cel din urmă pare să fie preferatul tatălui său, Amir recurge la diferite gesturi sau purtări care au ca scop atragerea atenției. 

După mai multe încercări ce-au eșuat, considerând că tatăl său nu-l iubește cât ar trebui, că-l învinuiește pentru moartea mamei sale, că și-ar dori mai mult un fiu puternic precum Hassan și în urma unui eveniment neprevăzut, Amir își părăsește țara. Plecat fiind, acesta ajunge la concluziile tatălui său și este acaparat de remușcări - remușcări ce nu dispar nici odată cu reîntoarcerea lui Amir în Afganistan. Lipsa lui de curaj nu-i dă pace și-l plimbă neîncetat printre amintirile șanselor pe care le-a avut pentru a ajuta și a face bine. 

Personajele lui Khaled Hosseini sunt așezate în antiteză, făcând povestea cu atât mai interesantă și mai ușor de parcurs din punct de vedere al înțelegerii. Dacă ne aplecăm asupra acțiunilor descrise în această carte, sunt convinsă că multe vă vor zgudui cu lipsa de omenie ce le caracterizează și cu faptul că - fie că suntem conștienți sau nu - „Vânătorii de zmeie” descrie realitatea în care trăiesc mult prea mulți oameni.

„Un roman remarcabil... obsedant.” - The New York Times

„Un emoționant portret al Afganistanului modern.” - Entertainment Weekly

Postări populare