„Cum poate mintea să vindece corpul” de Dr. David R. Hamilton

Omul de știință David R. Hamilton dorește, prin conținutul cărții sale, să îi învețe pe oameni cum pot să-și folosească mintea pentru a-și vindeca trupul, în acest sens reușind să îmbine informații din domeniul medicinei și psihologiei, dar și a altor domenii ce tratează sănătatea umană fizică și psihică. Vorbindu-ne prin cartea sa despre ce înseamnă efectul placebo, cum ne afectează emoțiile negative și care sunt în realitate factorii ce aduc omului fericirea, David R. Hamilton construiește o carte care tratează relația dintre minte și corp într-un mod accesibil din punct de vedere al limbajului și complex din punct de vedere al conținutului.

„Uneori, un plasture aplicat pe un deget tăiat se dovedește a fi mai eficient dacă are imaginea lui Snoopy pe el.”

Autorul își anunță – sau poate ar fi mai bine spus „avertizează” – cititorii încă de la primul rând al cărții: optimiștii trăiesc mai mult decât pesimiștii. Mai pe larg spus, optimiștii, conform studiilor la care se face referire în carte, au mai puține probleme de sănătate, mai puține dureri, mai multă energie, iar toate acestea îi transformă în oameni mai liniștiți și mai fericiți decât pesimiștii. Din toate aceste concluzii de poate extrage informația conform căreia atitudinea pozitivă pe care un individ alege să o aibă are rol de susținere al sistemului imunitar, cu alte cuvinte, luptă împotriva diverselor boli.

„Gândurile și atitudinile noastre ne inspiră acțiunile, iar acțiunile noastre ne crează lumea în care trăim. Așadar, gândurile și atitudinile noastre ne crează universul personal.”

Toți, cu atât mai mult autorul, suntem conștienți că perfecțiunea nu există și că viața conține atât momente frumoase, cât și momente urâte, iar cele din urmă nu vin atunci când suntem noi pregătiți pentru ele – câteodată având capacitatea chiar să ne răstoarne tot universul fix în clipa în care eram cei mai siguri pe binele din viața noastră. Cu toate acestea, diferența dintre optimiști și pesimiști, dintre cei care își lasă mintea să le vindece corpul și cei care îi permit să participe în formarea sau menținerea anumitor boli, este făcută de modul în care fiecare dintre noi privim același eveniment, pozitiv sau negativ, această alegerea având pe termen lung, un efect uriaș asupra stării noastre de sănătate.

„Atunci când credeți în ceva cu adevărat, la nivelul creierului se produc niște substanțe chimice care joacă un rol puternic și vă oferă exact ceea ce credeți că se va întâmpla.”

Referindu-se la ceea ce a susținut și Viktor Frankl, David R. Hamilton ne amintește că orice s-ar întâmpla, atitudinea pe care noi o adoptăm, este la alegerea noastră. Astfel, tot acesta menționează faptul că noi, oamenii, ne plângem constant, oricât de mult s-ar îmbunătăți o situație, tot se găsește acel ceva care să fie motiv de critică și nemulțumire. Dacă mai ținem cont și de faptul că fiecare individ este unic în felul său și fiecare percepe realitatea altfel, putem spune cu încredere că motivele pentru care noi ne plângem pot foarte bine și să nu fie reale, să țină doar de percepția noastră – treaba asta ar putea fi rescrisă în așa fel încât fraza să înceapă cu „în general”.

Exemplul oferit în carte este unul banal, dar în care cred că ne vom regăsi destul de mulți: întârzierea unui colet. Unii dintre noi vor alege să folosească timpul pe care-l au de așteptat până la sosirea coletului pentru a face un lucru benefic, alții vor alege să se supere că tot programul le-a fost dat peste cap și că ziua este pierdută. În funcție de atitudinea pe care alegem să o avem, ne decidem dacă dorim să transformăm critica și nemulțumirea în două elemente care să stea la baza stilului nostru de viață sau nu. Sigur că teoria este ușor de prezentat, iar practica e posibil să ofere ceva bătăi de cap, dar cu puțin exercițiu în acest sens, mințile noastre se pot antrena în a se concentra asupra lucrurilor pentru care merită să fim recunoscători, astfel aducându-ne în prim plan mai multe elemente de care să fim mulțumiți.

„Fericirea constă în ceea ce faci cu ceea ce ai.”

Cartea „Cum poate mintea să vindece corpul” aduce în discuție lucrurile pe care se presupune că omul le dorește în scopul obținerii fericirii, sperând ca acestea să îi fie de folos și atunci când îi e pusă în pericol propria sănătate. Fie că vorbim despre bani, un anumit job, o anumită relație etc. – cartea scrisă de David R. Hamilton distruge miturile unei minți fericire datorită unui salariu mai consistent, de exemplu sau datorită unui/unei partener/partenere mai atrăgător/atrăgătoare. Studiind fenomenul minților pozitive, concluzia la care a ajuns autorul a fost aceea că bunătatea și recunoștința sunt cele care mențin mintea și corpul sănătoase, oferind oportunitatea unei vieți mai lungi și mai fericite.

Lectură plăcută și nu uitați că, în mod constant, creierul se modifică în funcție de experiențele noastre!


Comentarii

Postări populare