Fratele Grimm de Craig Russell

Vom fi împreună. Tu și cu mine. Singuri. Și vom putea vorbi despre zilele de demult. Despre zilele de demult, petrecute în casa noastră mare și veche. Despre copilăria mea. Despre vremea când eu eram slab, iar tu, puternică. Vocea îi deveni șuierătoare, începând să picure venin în urechea bătrânei. Am făcut-o din nou, Mutti. Încă una. Ca acum trei ani. Dar de data asta, întrcât Dumnezeu te-a legat în închisoarea trupului tău hidos, nu te mai poți amesteca, nu mai poți face nimic. De data asta, nu mă poți opri, iar eu voi continua să o fac... iar și iar. Va fi micul nostru secret, mamă, îți promit.

Mo Hayder susține că cei care consideră thrillerul polițist un gen ce nu mai are nimic nou de oferit, ar trebui să-l citească pe Craig Russell. Complet de acord! Acum, în caz că sunteți urmăritori ai serialului Grimm (serial care nu cred că are vreo legătură directă cu cartea), probabil nu o să puteți savura la maxim ideea autorului și mintea criminală din acest roman. Totuși, vă recomand cu mare drag să încercați! 

Pe parcursul lecturii ne sunt prezentate în paralel investigațiile poliției, povestea criminalului - alături de intențiile sale din prezent și câte puțin despre ultimele ore pe care le-au petrecut, în viață, victimele acestuia. Fabel, nou ridicat la rangul de comisar-șef, este îngrozit de noul caz de urmărire „la rece”.  Fata găsită pe plajă, cu ochii de un albastru superb dar lipsiți de orice lumină, îi amintește înfiorător de tare de fiica sa, Gabi. Ceea ce la început pare să fie doar un cadavru așezat pe o plajă oarecare, se transformă încet, într-o poveste plină de superstiții și idei macabre.

Un ucigaș psihopat, iubitor de literatură. 

Din întâmplare, Fabel, pe drum spre un nou loc al crimei, aude la radio despre existența unui autor, Gerhard Weiss. Cartea sa, „Strada poveștilor”, a trezit multă antipatie și furia multor instituții literare germane, dar și a urmașilor lui Jacob Grimm. În poveștile autorului, Jacob Grimm este un criminal care ucide pentru a-și face poveștile mai credibile, transformându-le în legende înfricoșătoare. Deși Weiss susține că este vorba despre o lucrare de ficțiune, convingerea acestuia conform căreia în orice ficțiune există un strop de adevăr, nu ajută deloc la temperarea conflictelor.

După câteva lămuriri venite din partea lui Otto, proprietar al unei librării, Fabel ajunge la concluzia că are de-a face cu un criminal care folosește cartea lui Weiss, drept manual de utilizare. Cu alte cuvinte, crimele din ce în ce mai dese, sunt inspirate din poveștile fraților Grimm. Așa cum propria fiică îi amintește, poveștile în sine erau oricum destul de înspăimântătoare. Ca și cum ar și fost scrise pentru copii, dar, în realitate, erau pentru adulți.

- De aceea suntem cu toții un pic speriați de basme, spuse Susanne. Părinții ni le povestesc în copilărie, înainte de culcare, dar, în realitate, ele ne avertizează și ne arată cum să ne ferim de pericole și de rău, dar este vorba și despre pericolele care ne pândesc din partea celor pe care îi cunoaștem și în care avem încredere. Fabulele acestea se referă atât la amenințarea care vine dinspre ceea ce cunoaștem, cât și la teama de necunoscut. Și, lucru ciudat, unul dintre motivele cel mai des întâlnite în aceste povești este mama vitregă și rea.

Vă invit să citiți un altfel de basm, pornit de la traume din copilărie, priceput la formarea altelor noi. Mesajul strigat de criminalul acestei povești nu putea să fie transpus într-un mod mai lipsit de suflet, dar, în același timp, original. Dacă am de-a face cu un bookworm, povestea asta conține informații despre literatura germană, un proprietar de librărie, cărți și o latură întunecată a cititului - nu-ți poți dori ceva mai mult. Vă urez spor la identificarea poveștilor din care sunt inspirate crimele și lectură plăcută!

Recenzie sponsorizată de librăria online, Libris. Pentru o excursie printr-o gamă variată de cărți, alături de ultimele noutăți și oferte atrăgătoare, intrați pe site-ul lor unde veți găsi și mii de cărți în limba engleză.
Cartea acestei luni o puteți găsi în categoria Beletristică.

Postări populare